Een hond adopteren

Wil je een hond of puppy adopteren en wil je meer weten over het adoptieproces en alles wat erbij komt kijken? Misschien heb je zelfs al een hondje op het oog dat je graag een nieuwe thuis zou willen bieden? Op deze pagina vind je alle info die je nodig hebt wanneer je een hond wil adopteren. 

Waarom een hond adopteren?

Een hond adopteren is misschien wel het meest dankbare wat er is. Door een hond te adopteren, bied je niet alleen dié hond een mooie toekomst, maar daarnaast komt er weer plaats vrij in de opvang voor andere honden die ook hulp nodig hebben.

Hond adopteren

In landen als Griekenland worden er dagelijks honden gedumpt, mishandeld en verminkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Pups komen op straat terecht in erbarmelijke omstandigheden, honden zwerven naast drukke snelwegen met gevaar voor hun leven en niet zelden worden dieren met afgehakte ledematen of oren gevonden. De situatie is schrijnend en onze rescuers zien taferelen die we ons niet kunnen en willen voorstellen.

De honden die hulp nodig hebben worden naar de opvang gebracht. Echter maken de honden in Griekenland weinig tot geen kans op adoptie. Daarom gaan we in Nederland en België op zoek naar een geschikte thuis voor de honden.

Hoe verloopt de adoptie van een hond?

De adoptieprocedure begint steeds met het invullen van het adoptieformulier. Daarna nemen wij contact met u op en volgen er telefonische gesprekken en een huisbezoek. Tot slot wordt de hond vanuit Griekenland met het vliegtuig of per busje naar Nederland gebracht.

Dankzij onze adoptieprocedure en adoptieformulier kunnen wij nagaan of er een goede match is tussen de hond en zijn of haar toekomstige eigenaar. Het is immers belangrijk dat de hond past bij jouw levensstijl, situatie en omgeving. Zo willen we voorkomen dat de hond na enkele maanden opnieuw herplaatst moet worden. Wij streven naar levenslang geluk voor mens én dier!

Hieronder gidsen we je met veel plezier door alle stappen van de adoptie en leggen we je van begin tot einde uit hoe het adopteren van een hond in zijn werk gaat. Heb je nog vragen of twijfels? Neem dan gerust contact met ons op! 

1. Bekijk onze honden ter adoptie

De opvang zit altijd overvol en er zit vast ook een hondje te wachten die matcht bij uw wensen en voorkeuren!

Heeft u die perfecte match toch nog niet gevonden? Stuur ons gerust een berichtje! We helpen u graag bij het kiezen van uw nieuwe viervoeter!

2. Vul het adoptieformulier in

Heeft u een hond gezien die u graag wilt adopteren? Dan vragen wij u het adoptieformulier in te vullen.

Zodra het adoptieformulier door ons is ontvangen, wordt deze in behandeling genomen waarna contact met u wordt opgenomen.

3. We doen een screening en huisbezoek

Vervolgens vinden enkele telefonische gesprekken plaats en wordt er een huisbezoek gepland. Er wordt bespoken wat u juist kan verwachten bij de adoptie van een buitenlandse hond. Uiteraard kan u tijdens deze gesprekken ook steeds bij ons terecht met al uw vragen en onduidelijkheden.

4. Ondertekenen van het adoptiecontract

Het adoptiecontract wordt per mail naar u opgestuurd, waarna u het ondertekend terug aan ons bezorgt.

5. De hond wordt naar Nederland gebracht

Wanneer alles in orde is, brengen wij de hond naar Nederland met het vliegtuig of met een busje. U haalt de hond op op de vlieghaven of plaats van aankomst. De aankomstdatum gaat in overleg.

6. We houden contact voor de nazorg

Ook wanneer de hond eindelijk bij u is, helpen we u graag met al uw vragen. Zeker in de eerste periode wordt er contact gehouden zodat we er zeker kunnen zijn van een geslaagde adoptie!

Mathaois1

Hoeveel kost het adopteren van een hond?

De adoptie van een hond of pup uit Griekenland kost €425. Voor een hondje uit Georgië of Turkije betaalt u €475 om de reiskosten te dekken. In de prijs is inbegrepen: vaccinaties inclusief Rabiës, chip, ontworming en ontvlooiing, Europees paspoort, bloedtest (niet bij de pups) en de reiskosten. 

Bij volwassen honden is ook de sterilisatie of castratie inbegrepen. Wanneer u een pup van jonger dan 6 maanden adopteert, dient het hondje binnen 12 maanden na adoptie op eigen kosten te worden gesteriliseerd / gecastreerd.

Bij elke adoptie kan een passend tuig voor de hond worden aangekocht om ontsnappingen te voorkomen. Het tuigje kost 15 euro voor een kleine of middelgrote hond en 20 euro voor een grote hond. 

Wees je er echter van bewust dat de kosten voor een hond niet stoppen bij de de adoptiebijdrage. Uitgaven zoals voeding en dierenartskosten kunnen (soms onverwacht) ook hoog oplopen! Het is belangrijk daar ook bij stil te staan wanneer je een hond in huis neemt.

Een hond adopteren is voor het leven!

Een hond neem je niet zomaar in huis zonder er eerst goed over nagedacht te hebben! Wees je ervan bewust dat het adopteren van een hond veel tijd, energie en geduld kost. 

Daarnaast zijn buitenlandse honden niet bekend met het leven in een huis: ze zijn niet zindelijk, zijn geen bench gewend, het even alleen zijn moet langzaamaan opgebouwd worden, ze kennen geen commando’s en zijn geen verkeer gewend. Verwacht dus GEEN kant en klaar hondje!

word-opvanggezin-2

Bedenk je ook dat je een hond adopteert voor de rest van zijn leven. Dat kan 15 jaar zijn of zelfs langer. Wees je er dus van bewust dat je meer dan 15 jaar de verantwoordelijkheid zult dragen over een hond. Bedenk op voorhand of je nu, maar ook in de toekomst een hond kan en mag houden in je woning/appartement. Denk ook eens na of er in de toekomst bijvoorbeeld kinderplannen zijn. Zal je nog tijd hebben voor de hond wanneer de kinderen er zijn?

Heb je over al deze dingen goed nagedacht en weet je zeker dat je een hond een goede thuis kan bieden voor de rest van zijn of haar leven? Super, dan ben je klaar om te starten met het adoptieproces! 

vertical48

Ontmoet onze honden ter adoptie!

Heb je er goed over nagedacht en weet je zeker dat je een hondje een thuis wil en kan bieden? Bekijk dan snel het overzicht van onze honden om te zien welke viervoeters er nog op een warm mandje wachten. Jong, oud, teef of reu… er zit hopelijk altijd een hondje tussen die jou als adoptant aanspreekt.

De honden die via Pawsome Pets ter adoptie staan, zijn over het algemeen jonge, gezonde honden, maar we willen ook aandacht vragen voor oudere en gehandicapte honden. Want voor hen is het leven extra zwaar. Ook kleine hondjes hebben het vooral in de winter moeilijk met de kou, regen en sneeuw. 

Heb je nog vragen of twijfels over het adopteren van een hond? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!