Hond adopteren: info

Wil je een hond of puppy adopteren en wil je meer weten over het adoptieproces en alles wat erbij komt kijken? Misschien heb je zelfs al een hondje op het oog dat je graag een nieuwe thuis zou willen bieden? Alles wat je moet weten over het adopteren van een hond bij Pawsome Pets vind je op deze pagina.

Waarom een hond adopteren?

In landen als Griekenland worden er dagelijks honden gedumpt, mishandeld en verminkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Pups komen op straat terecht in erbarmelijke omstandigheden, honden zwerven naast drukke snelwegen met gevaar voor hun leven en niet zelden worden dieren met afgehakte ledematen of oren gevonden. De situatie is schrijnend en onze rescuers zien taferelen die we ons niet kunnen en willen voorstellen.

De gevonden honden worden naar de opvang gebracht en krijgen de nodige verzorging en medische behandeling. Echter maken ze in Griekenland weinig tot geen kans op adoptie. Daarom gaan we in Nederland en België op zoek naar een geschikte thuis voor de honden.

Door een buitenlandse hond te adopteren, bied je niet alleen dié hond een mooie toekomst, maar daarnaast komt er weer plaats vrij in de opvang voor andere honden die ook hulp nodig hebben.

Enkele gedumpte zwerfhonden in Griekenland

Hoe verloopt de adoptie van een hond?

Dankzij onze adoptieprocedure en adoptieformulier kunnen wij nagaan of er een goede match is tussen de hond en zijn of haar toekomstige eigenaar. Het is immers belangrijk dat de hond past bij jouw levensstijl, situatie en omgeving. Zo willen we voorkomen dat de hond na enkele maanden opnieuw herplaatst moet worden. 

Stap 1: Bekijk onze honden ter adoptie

Bekijk het overzicht van onze honden ter adoptie. De opvang zit altijd overvol en er zit vast ook een hondje te wachten die matcht bij jouw wensen en voorkeuren! Heb je die perfecte match toch nog niet gevonden? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag bij het kiezen van je nieuwe viervoeter!

Stap 2: Vul het adoptieformulier in

Heb je een hond gezien die je graag wil adopteren? Vul dan het adoptieformulier in. (Dit kan ook door op de knop “Adopteer” te klikken bij de gewenste hond.) Zodra het adoptieformulier door ons is ontvangen, wordt deze in behandeling genomen waarna contact met je wordt opgenomen.

Stap 3: Screening en huisbezoek

Vervolgens vinden enkele telefonische gesprekken plaats en wordt er een huisbezoek gepland. Er wordt besproken wat je juist kan verwachten bij de adoptie van een buitenlandse hond. Uiteraard kan je tijdens deze gesprekken ook steeds bij ons terecht met vragen en onduidelijkheden.

Stap 4: Ondertekenen van het adoptiecontract

Het adoptiecontract wordt per mail naar jou opgestuurd. We vragen om dit grondig door te lezen en het vervolgens ondertekend aan ons terug te bezorgen.

Stap 5: De hond wordt naar Nederland gebracht

Wanneer alles in orde is, brengen wij de hond naar Nederland met het vliegtuig of met een busje. Je haalt de hond op op de vlieghaven of plaats van aankomst. De aankomstdatum gaat in overleg.

Stap 6: We houden contact voor de nazorg

Ook wanneer de hond eindelijk bij jou is, helpen we je graag met al uw vragen. Zeker in de eerste periode wordt er contact gehouden zodat we er zeker kunnen zijn van een geslaagde adoptie!

3 honden in het asiel die zijn te adopteren

Hoeveel kost het adopteren van een hond?

De adoptie van een volwassen hond of een puppy uit Griekenland kost €475. In deze prijs is inbegrepen: vaccinaties inclusief Rabiës, chip, ontworming en ontvlooiing, Europees paspoort, bloedtest (niet bij pups) en de reiskosten. 

Bij volwassen honden is ook de sterilisatie of castratie inbegrepen. Wanneer je een pup van jonger dan 6 maanden adopteert, dient het hondje binnen 12 maanden na adoptie op eigen kosten te worden gesteriliseerd / gecastreerd.

Bij elke adoptie kan ook een passend tuig voor de hond worden aangekocht om ontsnappingen te voorkomen. Het tuigje kost 20 euro. 

Wees je er echter van bewust dat de kosten voor een hond niet stoppen bij de de adoptiebijdrage. Uitgaven zoals voeding en dierenartskosten kunnen (soms onverwacht) ook hoog oplopen! Het is belangrijk daar ook bij stil te staan wanneer je een hond in huis neemt.

Al onze honden worden volledig in orde gebracht

Elke hond wordt volledig in orde gebracht voor adoptie naar Nederland of België:

Een pup moet minstens 12 weken zijn om gevaccineerd te kunnen worden tegen Rabiës en na de vaccinatie geldt nog een wachttijd van 21 dagen. Alle pups die ter adoptie worden aangeboden, zijn dus 15 weken of ouder.

Een Griekse straathond in het asiel in Griekenland

Vaak gestelde vragen over onze honden ter adoptie

Hoe groot wordt de hond?

Bij pups wordt geschat hoe groot ze zullen worden wanneer ze volgroeid zijn. Vaak is dit een gokje omdat we de ouders meestal niet kennen. Overigens merken we dat vooral de honden die nog niet volgroeid zijn, vaak nog een groeispurt krijgen wanneer ze eenmaal hier zijn door goed voer en de rust die ze krijgen.

Welk ras is de hond?

Het merendeel van de honden zijn Griekse mixjes / kruisingen. Er zit zelden een rashond tussen.

Vaak kennen we de ouders niet, maar die zullen ongetwijfeld ook weer kruisingen zijn. De vader kennen we eigenlijk nooit. De moeder soms als er een nestje incl moeder gevonden wordt.

Wat is de geboortedatum van de hond?

Aangezien de overgrote meerderheid van onze honden wordt gevonden, is er bijna nooit een voorgeschiedenis bekend. De leeftijd wordt geschat door een dierenarts, maar kan dus (licht) afwijken van de echte geboortedatum van de hond. Bij puppy’s is de leeftijd vaak wel nauwkeuriger te bepalen dan bij volwassen honden.

Wat is het karakter van de hond?

We proberen het karakter van de honden zo goed mogelijk in te schatten, maar het echte karakter zal je pas zien wanneer ze in een thuis situatie zijn. Dan komen ze echt tot rust en kunnen ze een echt hondenleven leiden. In de opvang kan hun gedrag compleet anders overkomen doordat ze er met zoveel honden samen zitten.

Kan de hond bij katten?

Van de meeste honden is niet getest hoe ze zullen reageren op katten. In de opvang komen ze in het algemeen niet in aanraking met katten en de enige moment dat ze een kat zien is vaak bij de dierenarts. Dit is natuurlijk echter een stressvolle situatie en dus een slechte indicatie om te bepalen of de hond al dan niet overweg kan met een kat.

Echter kunnen we wel stellen dat, indien ze de tijd krijgen om aan elkaar te wennen, het meestal wel goed gaat. De meeste honden tonen weinig/geen interesse in katten.

Is de hond zindelijk?

Nee, de meeste van onze honden zijn niet zindelijk. Ze leven buiten waar ze alles kunnen “laten lopen” wanneer ze willen. Echter kan dit wel aangeleerd worden, ook aan honden die geen puppy meer zijn! De meeste honden zijn behoorlijk snel zindelijk!

Honden die in een gastgezin verblijven, zijn vaak wél al zindelijk.

Kent de hond al enkele basis commando's?

Nee, de honden in de opvang kennen geen commando’s of het lopen aan de riem. Verwacht geen kant en klaar hondje. De meeste honden zijn zelfs niet gewend aan een leven in huis. Ze hebben tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leventje en moeten meestal nog veel leren. Met veel tijd, liefde en geduld komt dit echter altijd wel goed en ze zijn oh zo dankbaar!

De honden die al in een opvanggezin zitten hebben wél al kunnen wennen aan het leven in Nederland en België. Ze zijn meestal al zindelijk gemaakt en kennen soms al enkele basis commando’s.

Nuttige informatie bij adoptie van een buitenlandse hond

Informatie over buitenlandse ziektes

Honden in het Middellandse Zeegebied kunnen bepaalde ziektes oplopen die in Nederland of België niet voorkomen; de zogenaamde ‘buitenlandse ziektes’. De meeste van deze ziektes zijn gelukkig goed te behandelen of te controleren.

10 tips om ontsnapping te voorkomen

Buitenlandse adoptiehonden hebben tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe leven in Nederland of België. Het correct gebruik van een veiligheidstuigje en andere maatregelen zijn dan ook essentieel om ontsnappingen te voorkomen. 

De eerste periode met je nieuwe adoptiehond

Binnenkort meer informatie…

Een hond in het asiel in Griekenland

Denk goed na voor je een hond in huis haalt!

Een hond neem je niet zomaar in huis zonder er eerst goed over nagedacht te hebben! Wees je ervan bewust dat het adopteren van een hond veel tijdenergie en geduld kost.

Daarnaast zijn buitenlandse honden niet bekend met het leven in een huis: ze zijn niet zindelijk, zijn geen bench gewend, het even alleen zijn moet langzaamaan opgebouwd worden, ze kennen geen commando’s en zijn geen verkeer gewend. Verwacht dus GEEN kant en klaar hondje!

Bedenk je ook dat je een hond adopteert voor de rest van zijn leven. Dat kan 15 jaar zijn of zelfs langer. Wees je er dus van bewust dat je meer dan 15 jaar de verantwoordelijkheid zult dragen over een hond. Bedenk op voorhand of je nu, maar ook in de toekomst een hond kan en mag houden in uw woning/appartement. Denk ook eens na of er in de toekomst bijvoorbeeld kinderplannen zijn. Zal je nog tijd hebben voor de hond wanneer de kinderen er zijn?

Ontmoet onze honden!

Heb je er goed over nagedacht en weet je zeker dat je een hond een goede thuis kan bieden voor de rest van zijn of haar leven? Bekijk dan het overzicht van onze honden ter adoptie om te zien welke viervoeters er nog op een warm mandje wachten! Jong, oud, teef of reu… er zit hopelijk altijd een hondje tussen die jou als adoptant aanspreekt.

Vragen?

Heb je nog vragen of twijfels over het adopteren van een hond? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!