Babesia bij de hond

Wat is Babesia?

Babesia bij honden is een door teken overgedragen parasiet die de rode bloedcellen van de hond infecteert, met symptomen zoals bloedarmoede, koorts en andere gezondheidsproblemen tot gevolg.

Wanneer een besmette teek een hond bijt, zal de parasiet binnendringen in een rode bloedcellen van de hond en daar vermeerderen. Uiteindelijk zitten er zoveel parasieten in de cel dat ze barst en alle Babesia organismen vrij komen. Ze gaan opnieuw op zoek naar een rode bloedcel om daar te vermeerderen en deze cyclus blijft zich herhalen. Een teek die een bloedmaaltijd neemt van een besmette hond, neemt de parasiet mee op en kan ze doorgeven aan een volgende hond.  

De teek moet 36 tot 72 uur bloed kunnen zuigen voordat de ziekte wordt doorgegeven aan de hond. Dagelijks alle teken verwijderen kan dus voorkomen dat de hond ziek wordt.

Levenscyclus van Babesia bij de hond

Levenscyclus van Babesia bij de hond (afbeelding van ESCCAP)

Voorkomen van Babesia bij de hond in Europa

Voorkomen van Babesia bij de hond in Europa (afbeelding van parasitesandvectors.biomedcentral)

Waar komt Babesia voor?

Babesia komt wij verspreid voor doorheen heel Europa. Er zijn verschillende Babesia soorten met elk hun eigen verspreidingsgebied.

De meest voorkomende Babesia soort is Babesia canis. Deze soort komt in zowat heel Europa voor en af en toe zelfs ook bij ons in Nederland en België. 

In landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk komen heel veel verschillende soorten door elkaar voor. In Griekenland wordt vrijwel enkel Babesia Vogeli teruggevonden, die iets minder ziekteverwekkend is dan de andere soorten. 

Symptomen van Babesia

Acute vorm (1 tot 2 weken na de tekenbeet):

 • Koorts
 • Suf zijn 
 • Niet eten 
 • Braken
 • Bleke slijmvliezen
 • Rode urine
 • Vergrote milt
 • Sterfte

Chronische vorm:

 • Zelfde symptomen als bij de acute vorm, maar milder en zonder sterfte

Diagnose van Babesia

De diagnose van Babesia bij honden wordt meestal gesteld door op zoek te gaan naar antistoffen in het bloed van de hond (serologie). Het duurt 2 weken voordat de antistoffen aangemaakt worden. Bij honden die zeer recent geïnfecteerd werden, kan de test daarom negatief zijn. Het nadeel van deze test is dat hij aantoont of de hond ooit een infectie met Babesia heeft gehad en niet of de hond momenteel de ziekte doormaakt. Een hond die vroeger Babesia heeft gehad en ondertussen hersteld is, zal nog steeds serologisch positief testen.

Een andere test die kan gebruikt worden, is een PCR test die het DNA van Babesia organismen opspoort. Hiermee kan de aanwezigheid van Babesia in de hond aangetoond worden. Wanneer het PCR onderzoek geen Babesia organismen kan terugvinden, is dit toch geen uitsluiting van de aanwezigheid van Babesia in het lichaam van de hond. Daarom wordt deze test best steeds gecombineerd met het opsporen van antistoffen in het bloed (serologie).

Soms zijn de Babesia organismen zichtbaar onder de microscoopZe zitten steeds in een rode bloedcel.

Babesia organismen in een rode bloedcel van een hond onder de microscoop

Babesia organismen in een rode bloedcel van een hond onder de microscoop

Behandeling van Babesia

Babesia bij de hond is goed te behandelen. Indien er tijdig en gepast wordt opgetreden, kan de hond kan volledig genezen van de ziekte. De behandeling bestaat uit 2 imidocarb injecties met 2 weken tussen. Meestal is er na de eerste inspuiting al een duidelijke verbetering van de symptomen. De injecties geven soms wel bijwerkingen, die symptomatisch behandeld kunnen worden.

Preventie van Babesia

Enkele tips ter preventie van Babesia bij honden:

 • Verwijder dagelijks alle teken van de hond.
 • Gebruik een pipet, pilletje of halsband tegen teken.
 • Er bestaat een vaccin tegen Babesia, maar dit geeft onvolledige bescherming. Na vaccinatie is er een beperkte immuniteit gedurende 3-6 maanden.
Meerdere honden in het asiel in Griekenland

Wij proberen de honden in de shelter in Griekenland zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met Babesia. Met 120 honden in de opvang wordt het echter zeer kostelijk om voor elke hond strikte tekenpreventie te voorzien. Wie wil helpen de honden in de shelter te beschermen, kan dit doen door een vrije bijdrage te doneren met de vermelding ’tekenpreventie voor de honden in de shelter’.

Lees verder over buitenlandse ziektes...

Hartworm

Wormen die het hart en longen van de hond aantasten

Leishmania

Een chronische, maar goed te controleren ziekte bij de hond

Erhlichia

Een bacterie die vermeerdert in de witte bloedcellen

Anaplasma

Een bacterie in de witte bloedcellen of in de bloedplaatjes

Giardia

Een maagdarm parasiet die frequent in shelters voorkomt