10 tips tegen ontsnapping van je buitenlandse adoptiehond

Buitenlandse adoptiehonden krijgen in de eerste periode bij hun nieuwe baasje enorm veel nieuwe indrukken en ervaringen te verwerken. In sommige gevallen wordt het hen allemaal wat teveel en kunnen ze zich proberen los te trekken of te ontsnappen en op de vlucht slaan. Met wat geluk wordt de hond nadien angstig, maar verder veilig teruggevonden. Helaas kan het ook anders aflopen: de hond kan bijvoorbeeld in paniek een straat overlopen met alle gevolgen van dien… Het is daarom uiterst belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen om deze horror scenario’s te voorkomen. We geven hier 10 tips tegen ontsnapping van je (buitenlandse) adoptiehond.

1. Gebruik een veiligheidstuig

Een veiligheidstuig voor honden, ook wel bekend als een anti-ontsnappingstuig of driepuntstuig, is een speciaal soort harnas met een extra band achter de laatste ribben van de hond om te voorkomen dat de hond eruit kan ontsnappen.

Een hond die in blinde paniek is, kan zich makkelijk uit een halsband en zelfs uit de meeste gewone tuigjes bevrijden. Ookal lijkt het dat de halsband of het tuigje behoorlijk strak aansluit, kan de hond zich er vaak toch uit los trekken. Het gebruik van een veiligheidstuigje is daarom essentieel bij elke adoptiehond.

Het is wel belangrijk dat het veiligheidstuig goed past bij uw hond. Het tuigje moet overal voldoende aansluiten en mag niet te los zitten. Vooral de laatste band rond de taille moet voldoende strak zitten zodat deze niet over de ribbenkast heen kan.

Bij adoptie van een hond bij Pawsome Pets is het mogelijk om een veiligheidstuigje aan te kopen via de stichting. Het tuigje kost 15 euro voor een kleine of middelgrote hond en 20 euro voor een grote hond.

2. Lijn de hond dubbel aan

Met een veiligheidstuigje ben je al goed opweg, maar wat als de hond bij zijn vluchtpoging de lijn uit je handen trekt en met tuigje en al op de vlucht slaat? Daarom is het belangrijk om in de eerste weken het veiligheidstuigje te combineren met dubbel aanlijnen. 

Met dubbel aanlijnen wordt bedoeld dat er één lijn wordt vastgemaakt aan het veiligheidstuig en een tweede lijn wordt bevestigd aan de halsband van de hond. Indien één van de lijnen breekt of de hond trekt zich bijvoorbeeld uit zijn halsband, dan zit hij nog steeds vast aan de andere lijn. 

Bovendien wordt één van de lijnen vastgehouden in de hand en de andere vastgemaakt aan jezelf. Dit kan bijvoorbeeld met een karabijnhaak aan je broek, maar liefst met een heupband rond je middel. Op deze manier worden ook ongelukken vermeden op die momenten waarop je aandacht net even afdwaalt en je greep op de lijn verzwakt waardoor de lijn door je handen kan schieten.

TIP: Ook wanneer de hond al een hele tijd bij jou is, raden we aan dubbel aan te lijnen op spannende momenten. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk tijdens oud en nieuw of andere stressvolle momenten.

3. Gebruik géén flexi rollijn

Flexi leibanden worden almaar populairder omdat ze de hond veel meer bewegingsvrijheid bieden. Toch raden we het gebruik van flexi leibanden in het begin af. Wanneer de hond schrikt, kan hij de lengte van de lijn gebruiken om snelheid te maken. Eens aan het einde van de uitrolbare lijn gekomen, is de kracht van de hond vaak zo groot dat de flexi uit je handen schiet. Het harde plastic van het handvat klapt op de grond en kan de hond nog meer doen schrikken. Bovendien zal het achter de hond over de grond blijven slepen wat ervoor zorgt dat de hond zal blijven vluchten omdat hij denkt dat hij achterna gezeten wordt. 

TIP: Wil je je viervoeter toch wat meer vrijheid gunnen? Gebruik dan een vaste lange lijn. Er zijn lijnen van 10 meter (en soms zelfs langer) verkrijgbaar die de hond dezelfde bewegingsruimte bieden als de uitrolbare flexi lijnen. Deze lijnen hebben echter niet de negatieve gevolgen die flexi lijnen wel hebben en zijn dus veel veiliger om te gebruiken bij een adoptiehond!

4. Laat nooit deuren open staan

Zorg dat alle deuren (en ramen) steeds goed gesloten worden. Laat ook nooit een deur op een kier staan, zelfs niet voor heel even; de deur kan makkelijk open waaien en voor je het weet is de hond weg. Deuren die op een kier blijven staan, zijn de ideale ontsnappingsroutes voor honden.

Let ook op wanneer je bijvoorbeeld bezoek ontvangt. Jouw aandacht is dan immers verdeeld door het bezoek waardoor je de hond niet 100% in het oog kan houden. Zorg er dus voor dat de hond niet bij de open deur kan komen of lijn hem even aan zolang de deur open is. 

5. Controleer of de tuin ontsnappings-proof is

Controleer nog eens grondig of de hond niet kan ontsnappen uit de tuin. Zorg voor een stevige, voldoende hoge omheining zonder gaten of spleten. Maar let ook op voorwerpen die als opstapje kunnen gebruikt worden om over de omheining te klimmen. Denk bijvoorbeeld aan bloembakken, bomen, tafels, … die in de buurt van de omheining staan. 

6. Laat de hond nooit onbewaakt in de tuin

Zelfs al denk je dat er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn, is het geen goed idee de hond onbewaakt in de tuin te laten. Mogelijks heb je een vluchtroute toch over het hoofd gezien of de hond kan bijvoorbeeld een kuil graven onder de omheining door. Zorg daarom dat er steeds iemand de hond in het oog kan houden wanneer je hem in de tuin laat.

7. Zorg voor correcte registratie van de chip

Wanneer de hond aankomt in Nederland, is het belangrijk om de chip zo snel mogelijk op jouw naam te laten zetten. Stel dat je hond toch weet te ontsnappen en gevonden wordt, dan kan de politie of dierenarts de chip uitlezen en zo jouw gegevens achterhalen. Het registreren van de chip moet wettelijk binnen de 14 dagen na aankomst in Nederland gebeuren. Tegenwoordig wordt dit zowel in Nederland als in België door een dierenarts gedaan.

8. Bevestig een penning aan de halsband van de hond

Een penning met de naam van de hond en je telefoonnummer kan een hoop ellende besparen. Een chip kan namelijk alleen worden uitgelezen door de politie of dierenarts waardoor het vaak een lang proces is voordat de hond weer terecht is. Een penning zorgt ervoor dat eender wie de hond vindt, je gemakkelijk kan bereiken. Op die manier is de hond veel sneller weer thuis dan wanneer de politie ingeschakeld moet worden.

9. Gebruik een GPS tracker voor honden

Om écht op safe te spelen, kan je een GPS tracker aankopen en aan je hond bevestigen. Wanneer je viervoeter dan toch vermist zou raken, weet je steeds waar hij is en is de zoektocht een stuk eenvoudiger! Bevestig de tracker bij voorkeur niet aan een halsband waar ook een riem aan vast zit. Dan loop je namelijk het risico dat, bij een ontsnappingspoging van de hond, de halsband blijft vastzitten aan de riem en de hond dus alsnog zonder de tracker op de vlucht gaat!

10. Geef de hond tijd

Uiteraard is het vooral belangrijk om de hond de kans te geven zich aan te passen aan zijn nieuwe leven in Nederland of België. Dit kost echter, afhankelijk van de hond, zeer veel tijd en geduld. Verwacht niet teveel in één keer en doe het in het in de eerste periode wat rustig aan: kies niet te drukke plaatsen uit om te gaan wandelen of laat de hond uit op een rustiger tijdstip.

Bovenstaande informatie kan helpen om de eerste periode op een zo veilig mogelijke manier te overbruggen. Eens de hond leert dat hij je kan vertrouwen en gewend raakt aan de nieuwe routine, zullen deze maatregelen steeds minder en minder nodig zijn.