Giardia bij de hond
Wat is Giardia?
Giardia bij honden is een parasitaire infectie die het maagdarmkanaal aantast en mogelijk diarree, braken en gewichtsverlies kan veroorzaken, hoewel de meeste honden er helemaal niet ziek van worden.
Een hond raakt besmet met Giardia door de parasiet, die bijna overal in de omgeving voorkomt, op te nemen en in te slikken. Bij vatbare honden hecht de parasiet zich vast aan de darmwand waardoor de vertering gestoord wordt en er diarree ontstaat. De parasiet vermeerdert in het darmstelsel en wordt ook weer uitgescheiden met de stoelgang waardoor nieuwe parasieten in de omgeving terecht komen.
Giardia is eigenlijk helemaal geen buitenlandse ziekte. Het komt voor in heel Europa, waaronder frequent in Nederland en België. Toch bespreken we het hier omdat honden uit een shelter er wel eens last van kunnen hebben. De kans dat een hond ziek wordt van Giardia is namelijk groter wanneer grote aantallen parasieten aanwezig zijn in de omgeving door fecale besmetting. Dit is het geval op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven zoals in een shelter.
Tekening van een Giardia parasiet
Symptomen van Giardia
De meeste honden die besmet geraken met Giardia vertonen helemaal geen symptomen. Sommige dieren worden toch ziek van de parasiet en krijgen dan een slijmerige, aanhoudende diarree. Meestal zijn het eerder de hele jonge of net oude honden die ziek worden van Giardia.
De diarree is typisch vettig, bleker van kleur en stinkt zeer erg. Eventueel kan er een klein beetje rood bloed bij de stoelgang zitten. Soms gaat de diarree tijdelijk over, maar komt het steeds weer terug.
Verder blijven de honden over het algemeen verder gezond. Zelden kunnen ze gaan braken of vallen ze af.
Diagnose van Giardia
De diagnose van Giardia bij honden wordt meestal gesteld door een SNAP test uit te voeren op de ontlasting van de hond.
Er wordt best stoelgang van 3 opeenvolgende dagen verzameld omdat de parasiet niet bij elke ontlasting mee naar buiten komt. Helaas is geen enkele test perfect, dus ook deze test slaagt er soms niet in Giardia aan te tonen terwijl de hond toch besmet is.
SNAP test voor Giardia
Behandeling van Giardia
Het behandelen van Giardia bij honden gebeurt met fenbendazole (vb Panacur) of metronidazole. Dit zijn tabletjes die 3 tot 10 dagen moeten worden gegeven. Omdat veel honden hervallen, wordt vaak een week later nog een tweede behandelingskuur gegeven.
Naast de medicatie is het heel belangrijk om ook hygiënische maatregelen te nemen:
- Verwijder stoelgang van de hond zo snel mogelijk uit de tuin.
- Was de hond met hondenshampoo om de parasieten uit de vacht te verwijderen.
- Reinig het huis en de omgeving van de hond. Giardia kan niet tegen hitte of tegen droogte. Gebruik dus liefst hitte (kokend water, stoomreiniger) of producten met ammonium en laat daarna goed drogen.
- Doe kleding, manden, dekens, … in de wasmachine op 60°. Droog ze vervolgens in de wasdroger.
Giardia bij mensen
Er bestaan bepaalde soorten Giardia die ook mensen kunnen infecteren. Hoewel dit risico zeer beperkt is, wordt toch aangeraden om steeds de handen te wassen na contact met een besmette hond.