Buitenlandse ziektes
Honden in het Middellandse Zeegebied kunnen bepaalde ziektes oplopen die in Nederland of België niet voorkomen; de zogenaamde ‘buitenlandse ziektes’. De meest voorkomende zijn Hartworm, Leishmania, Babesia, Ehrlichia en Anaplasma. We hebben Giardia ook toegevoegd aan dit lijstje omdat deze ziekte veel voorkomt wanneer veel honden dicht bij elkaar leven zoals in een shelter.
Hartworm
Hartworm is een ziekte die veroorzaakt wordt door een soort wormen (Dirofilaria immitis) die zich in het hart en de longslagaders van de hond nestelen. Op die manier kunnen ze long- en hartproblemen bij de hond veroorzaken. De ziekte komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied en wordt overgedragen door stekende muggen.
Mogelijke symptomen van hartworm zijn hoesten, snel vermoeid zijn, benauwdheid en ademnood. In ernstige gevallen kan de hond er ook aan sterven. Een hond die besmet is met hartworm kan echter maanden- tot jarenlang geen klachten vertonen waardoor de infectie niet opgemerkt wordt.
De behandeling van hartworm is langdurig en niet zonder risico’s. De hond moet tijdens de behandeling zo rustig mogelijk worden gehouden om de kans op complicaties te verminderen. Wanneer alles goed verloopt, kan de hond wel volledig genezen van de ziekte.
Leishmania
Leishmania is een chronische ziekte die veroorzaakt wordt door een kleine ééncellige parasiet (Leishmania infantum). De ziekte wordt overgedragen door zandvliegjes, die enkel voorkomen in het Middellandse Zeegebied.
De meeste honden die besmet worden met Leishmania, worden helemaal niet ziek en hoeven dan ook niet behandeld te worden. Sommige honden worden er wel ziek van en kunnen dan heel uiteenlopende symptomen krijgen. De meest voorkomende klachten zijn huidafwijkingen zoals schilfering, korsten, haaruitval, wondjes of abnormale groei van de nagels. Andere mogelijke symptomen zijn neusbloeden, kreupelheid, oogafwijkingen, maar ook vage klachten zoals lusteloosheid en gewichtsverlies. De eerste symptomen treden pas maanden tot zelfs 7 jaar na de besmetting op.
Leishmania is goed onder controle te houden met medicatie. De hond blijft wel levenslang drager van de ziekte en heropflakkeringen zijn dus mogelijk.
Ehrlichia
Ehrlichia is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie-achtig organisme (Ehrlichia canis) die zich vermeerdert in de witte bloedcellen van de hond. De ziekte wordt overgedragen door de bruine hondenteek en komt voor in verschillende Europese landen, maar niet in Nederland en België.
De symptomen van Ehrlichia worden opgedeeld in drie stadia: acute ehrlichiose (1-3 weken na de tekenbeet) met lusteloosheid, koorts en bloedingen, subklinische ehrlichiose zonder zichtbare symptomen en chronische ehrlichiose met mogelijks ernstige complicaties, zoals aanhoudende bloedingen, neurologische problemen en mogelijks sterfte.
Ehrlichia is meestal goed te behandelen, vooral in de acute en subklinische stadia. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica (doxycycline) gedurende meestal een maand of soms langer. Indien er optijd wordt ingegrepen, kan de hond volledig genezen van de ziekte.
Babesia
Babesia is een ziekte die wordt veroorzaakt door een kleine parasiet die de rode bloedcellen van de hond infecteert en vernietigt. Er bestaan verschillende Babesia-soorten, waarvan sommige zelfs sporadisch in Nederland en België kunnen voorkomen. In Griekenland is Babesia Vogeli de belangrijkste, die minder ziekteverwekkend zou zijn dan andere soorten. Alle Babesia-soorten worden overgedragen door teken.
De symptomen van Babesia variëren, maar kunnen onder andere koorts, verminderde eetlust, braken, bleke slijmvliezen en rode urine omvatten. De klachten kunnen heel plots ontstaan en zeer ernstig zijn (acute vorm), maar ze kunnen ook eerder slepend en minder duidelijk zijn (chronische vorm).
Babesia bij de hond kan behandeld worden door het toedienen van injecties met imidocarb. Na een succesvolle behandeling, kan de hond volledig genezen van de ziekte.
Anaplasma
Anaplasma is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma. Er zijn twee soorten Anaplasma bij honden: Anaplasma Phagocytophylum, die de witte bloedcellen infecteert en door heel Europa verspreid is, en Anaplasma Platys, die de bloedplaatjes infecteert en vooral voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Beide worden overgedragen door teken.
De symptomen van Anaplasma treden vanaf 1-2 weken na een tekenbeet op. De meest voorkomende symptomen zijn kreupelheid, koorts, suf zijn en slechte eetlust. Bij Anaplasma Platys kunnen ook bloedingen optreden.
Anaplasma wordt behandeld door antibiotica (doxycycline) toe te dienen om de Anaplasma-bacteriën te verwijderen. Een vroege diagnose en snelle behandeling zijn zeer belangrijk voor een succesvol herstel. Als de therapie tijdig wordt gestart, kan de hond volledig genezen van de ziekte.
Giardia
Giardia is een parasitaire infectie die het maagdarmkanaal aantast en mogelijk diarree kan geven. Meestal worden enkel heel jonge of oude honden ziek van deze parasiet.
Giardia is eigenlijk geen buitenlandse ziekte, maar wordt hier toch besproken omdat de kans dat een hond ziek wordt van Giardia groter is wanneer veel honden dicht bij elkaar leven, zoals in een shelter.
Honden die ziek worden van Giardia vertonen typisch een aanhoudende diarree die slijmerig, vettig, bleek en stinkend kan zijn, soms met een beetje rood bloed bij. Braken en gewichtsverlies zijn zeldzaam.
De behandeling bestaat uit het toedienen van tabletjes, gecombineerd met strikte hygiënemaatregelen.
Hoewel het risico beperkt is, bestaan er bepaalde Giardia-soorten die ook de mens kunnen infecteren. Het is daarom aan te raden steeds de handen te wassen na contact met een besmette hond.
Onze honden en buitenlandse ziektes
Al onze honden die ouder zijn dan 7 maanden worden getest op de meest voorkomende buitenlandse ziektes. De prijs van deze test is inbegrepen in de adoptiebijdrage. Bij pups onder de 7 maanden is de test niet betrouwbaar en heeft het dus geen zin een test uit te voeren.
Hoewel de test behoorlijk goed en betrouwbaar is, is helaas geen enkele test perfect. Het kan soms gebeuren dat een hond die werd getest, toch besmet blijkt te zijn met een buitenlandse ziekte. Het blijft dus belangrijk alert te blijven op de symptomen en tijdig naar de dierenarts te gaan wanneer de hond ziek is.