Hoe veilig je buitenlandse hond uitlaten?

Helaas gebeurt het nog veel te vaak dat recent geadopteerde buitenlandse honden zich lostrekken uit de leiband en spoorloos verdwijnen. Deze situaties zijn een echte nachtmerrie en brengen een hoop stress voor hond én mens met zich mee. Soms worden de honden nadien angstig maar verder veilig teruggevonden, maar in sommige gevallen loopt het ook anders af: de honden kunnen bijvoorbeeld in paniek een straat overlopen met alle gevolgen van dien… Gelukkig zijn deze horror scenario’s heel vaak eenvoudig te vermijden. We kunnen het belang van een goed passend veiligheidstuigje en de juiste voorzorgsmaatregelen dan ook niet genoeg benadrukken! 

8 tips & tricks voor het veilig uitlaten van een buitenlandse adoptiehond

Vooral buitenlandse honden kunnen plots schrikken van onverwachte dingen en in blinde paniek vluchten. Ze zijn namelijk niet gewend aan de omgeving en krijgen al zoveel te verwerken in de eerste periode hier in Nederland. Hun emmer kan plots onverwacht overlopen met een vluchtreactie tot gevolg, zelfs al lijkt de hond helemaal niet bang of is hij nog nooit eerder geschrokken. Het is belangrijk om bij de adoptie van een buitenlandse hond hierop voorbereid te zijn zodat vreselijke situaties kunnen worden vermeden. 

Hieronder geven we enkele tips & tricks waar je zeker op dient te letten wanneer je met je hond naar buiten gaat om alles zo veilig en aangenaam mogelijk te houden voor iedereen!

1. Gebruik een goed passend en kwalitatief veiligheidstuigje

Een veiligheidstuigje, ook wel anti-ontsnappingstuig of driepuntstuig genoemd, is écht onmisbaar bij een adoptiehond. Wanneer een hond in paniek raakt, kan hij zich namelijk makkelijk uit een halsband en zelfs uit de meeste gewone tuigjes bevrijden. Zelfs al lijkt het dat de halsband of het tuigje behoorlijk strak aansluit, kan hij er vaak toch nog uit ontsnappen en op de vlucht slaan. Een veiligheidstuigje heeft een extra band die achter de laatste ribben van de hond zit. Hierdoor is het zo goed als onmogelijk voor de hond om uit dit tuigje te geraken.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat het veiligheidstuigje netjes past en goed aansluit. Gelukkig zijn de meeste modellen verstelbaar zodat er steeds een goede pasvorm wordt gegarandeerd. Zorg wel dat de band rond de taille voldoende strak zit zodat deze niet over de ribbenkast heen kan. Op die manier is het tuig zo goed als ontsnappingsproof voor je nieuwe viervoeter.

Bij adoptie van een hond bij Pawsome Pets is het mogelijk om een veiligheidstuigje aan te kopen via de stichting. Zo ben je zeker dat je een goed passend en kwalitatief tuig hebt voor je nieuwe gezinslid zodat jullie van bij de start met een gerust hart kunnen genieten van veilige wandelingen!

2. Dubbel aanlijnen

Met een veiligheidstuigje ben je al goed opweg, maar wat als de hond bij zijn vluchtpoging de lijn bijvoorbeeld uit je handen trekt en met tuigje en al op de vlucht slaat? Daarom is het belangrijk om in de eerste weken het veiligheidstuigje te combineren met dubbel aanlijnen. Met dubbel aanlijnen wordt bedoeld dat er één lijn wordt vastgemaakt aan het veiligheidstuig en een tweede lijn wordt bevestigd aan de halsband van de hond. Indien één van de lijnen breekt of de hond trekt zich bijvoorbeeld uit zijn halsband, dan zit hij nog steeds vast aan de andere lijn. 

Bovendien wordt één van de lijnen vastgehouden in de hand en de andere vastgemaakt aan jezelf. Dit kan bijvoorbeeld met een karabijnhaak aan je broek, maar liefst met een heupband rond je middel. Op deze manier worden ook ongelukken vermeden op die momenten waarop je aandacht net even afdwaalt en je greep op de lijn verzwakt waardoor de lijn door je handen kan schieten.

TIP: Ook wanneer de hond al een hele tijd bij jou is, raden we aan dubbel aan te lijnen op spannende momenten. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk tijdens oud en nieuw.

3. Gebruik géén flexi rollijn

Flexi leibanden worden almaar populairder omdat ze je viervoeter veel meer bewegingsvrijheid bieden. Toch raden we het gebruik van flexi leibanden in het begin af. Wanneer de hond schrikt, kan hij de lengte van de lijn gebruiken om snelheid te maken. Eens aan het einde van de uitrolbare lijn gekomen, is de kracht van de hond vaak zo groot dat de flexi uit je handen schiet. Het harde plastic van het handvat klapt op de grond en kan de hond nog meer doen schrikken. Bovendien zal het achter de hond over de grond blijven slepen wat ervoor zorgt dat de hond zal blijven vluchten omdat hij denkt dat hij achterna gezeten wordt. 

TIP: Wil je je viervoeter toch wat meer vrijheid gunnen? Gebruik dan een vaste lange lijn. Er zijn lijnen van 10 meter (en soms zelfs langer) verkrijgbaar die de hond dezelfde bewegingsruimte bieden als de uitrolbare flexi lijnen. Deze lijnen hebben echter niet de negatieve gevolgen die flexi lijnen wel hebben en zijn dus veel veiliger om te gebruiken bij een adoptiehond! 

4. Wees ALTIJD en OVERAL voorbereid

Je gaat snel een kort tourtje maken met de hond om hem even te laten plassen? Of kort even tot het einde van de straat en terug? Doe ook in deze situaties het veiligheidstuig aan en lijn dubbel aan! Zelfs op een korte wandeling van nog geen 10 minuten kan de hond schrikken en ervandoor gaan. Soms lijkt het de moeite niet om het hele tuig aan te doen omdat het maar voor even is, maar helaas zijn het vaak de momenten waarop we haast hebben dat het mis loopt! Gebruik het veiligheidstuig daarom ALTIJD wanneer je naar buiten gaat. Ook al is het maar voor even. Het extra minuutje van je tijd kan namelijk wel levens redden…

5. Gebruik een GPS tracker voor honden

Om écht op safe te spelen, kan je een GPS tracker aankopen en aan je hond bevestigen. Wanneer je viervoeter dan toch vermist zou raken, weet je steeds waar hij is en is de zoektocht een stuk eenvoudiger! Bevestig de tracker bij voorkeur niet aan een halsband waar ook een riem aan vast zit. Dan loop je namelijk het risico dat, bij een ontsnappingspoging van de hond, de halsband blijft vastzitten aan de riem en de hond dus alsnog zonder de tracker op de vlucht gaat!

6. Zorg dat de chip van je hond juist geregistreerd staat

Wanneer de hond aankomt in Nederland, is het belangrijk om zijn chip zo snel mogelijk op jou naam te zetten. Stel dat je hond toch weet te ontsnappen en gevonden wordt, dan kan de politie of dierenarts de chip uitlezen en zo jouw gegevens achterhalen. Op die manier kan hij gauw weer herenigd worden met zijn baasje! Wanneer de chip niet juist geregistreerd staat, is het een stuk moeilijker de eigenaar terug te vinden.

7. Bevestig een penning aan de halsband

Een penning met de naam van de hond en je telefoonnummer ziet er niet alleen leuk uit, het kan ook een hoop ellende besparen. Een chip kan namelijk alleen worden uitgelezen door de politie of dierenarts waardoor het vaak een lang proces is voordat de hond weer terecht is. Een penning zorgt ervoor dat eender wie de hond vindt, je gemakkelijk kan bereiken. Op die manier is de hond veel sneller weer thuis dan wanneer de politie ingeschakeld moet worden.

8. Geef de hond tijd om te wennen

Uiteraard is het vooral belangrijk om de hond de kans te geven zich aan te passen aan zijn nieuwe leven in Nederland of België. Dit kost echter, afhankelijk van de hond, zeer veel tijd en geduld. Bovenstaande informatie kan dus helpen om deze periode op een zo veilig mogelijke manier te overbruggen. Eens de hond leert dat hij je kan vertrouwen en gewend raakt aan de nieuwe routine, zullen deze maatregelen steeds minder en minder nodig zijn.